당신이 날 사랑해야 한다면 - 브라우닝

당신이 날 사랑해야 한다면, 오직
사랑을 위해서만 사랑해 주세요.
그리고 부디
"미소 때문에, 미모 때문에, 부드러운 말씨 때문에
그리고 또 내 생각과 잘 어울리는 재치 있는 생각 때문에
그래서 그런 날엔 나에게 느긋한 즐거움을 주었기 때문에
저 여인을 사랑한다"고는 정말이지 말하지 마세요

이러한 것들도 임이여! 그 자체가 변하거나
당신을 위해 변하기도 합니다. 그러기에 그처럼 짜여진 사랑은
그처럼 풀려 버리고 한답니다.
내 뺨의 눈물을 닦아주는 당신의
사랑어린 연민으로도
날 사랑하진 마세요
당신의 위안을 오래 받았던 사랑은 웃음을 잃게 되고
그래서, 당신의 사랑을 잃게 될지도 모르니까요
오직 사랑을 위해서만 날 사랑해 주세요
언제까지나 언제까지나
사랑의 영원함으로 당신 사랑 오래 오래 지니도록

영문 오리지널 텍스트

If thou must love me, let it be for nought
Except for love's sake only.  Do not say
I love her for her smile--her look--her way
Of speaking gently,--for a trick of thought
That falls in well with mine, and certes brought
A sense of ease on such a day--
For these things in themselves, Belovèd, may
Be changed, or change for thee,--and love, so wrought,
May be unwrought so.  Neither love me for
Thine own dear pity's wiping my cheek dry,--
A creature might forget to weep, who bore
Thy comfort long, and lose thy love thereby!
But love me for love's sake, that evermore
Thou may'st love on, through love's eternity.